αντιφασιστική συνεννόηση 65

mail: as65.patra(papaki)gmail.com

there and back again

έκδοση που περιγράφει την πολιτική της κυβέρνησης τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη σχετικά με τα κέντρα κράτησης μεταναστών από τον Class War Pigeon.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

σε μορφή pdf εδώ.

there and back again
από τα δεξιά στα αριστερά και πάλι πίσω, από την Αμυγδαλέζα στην Ομόνοια και πάλι πίσω

Το κείμενο αυτό εκδόθηκε στις 5/4/2015, στα πλαίσια του antifa café που έγινε στον «αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Ανατόπια», με την ευθύνη του class war pigeon και για τους σκοπούς της «Αντιφασιστικής Συνεννόησης 65». Τα όσα γράφονται είναι προφανώς επηρεασμένα από τις συζητήσεις και τις δράσεις της «Αντιφασιστικής Συνεννόησης». Επειδή αυτή η έκδοση δεν προορίζεται για να εκφράσει συνολικά απόψεις ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, μπορούμε να παραπέμψουμε σε άλλες εκδόσεις, ενδεικτικά στη μπροσούρα «Στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά» από την αυτόνομη πολιτική ομάδα Αγκιτάτσια.

2 μήνες και κάτι μετά την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα: τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών παραμένουν άθικτα στην θέση τους και θα παραμείνουν άθικτα στη θέση τους. Το παρόν κείμενο συγκεντρώνει τις δηλώσεις και τις κινήσεις των αρμόδιων υπουργών της συγκυβέρνησης, με σκοπό να εξάγει ορισμένα συμπεράσματα για το τι γίνεται και για το τι μέλλει γενέσθαι με τα κέντρα κράτησης μεταναστών.

Πριν τις εκλογές

Aν παρακολουθήσει κανείς τα διάφορα δημοσιεύματα, θα διαπιστώσει το εξής: υπάρχει μια παρεξήγηση πως η προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα ήταν «κλείνουν τα κέντρα κράτησης και μετατρέπονται σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας». Αυτό είναι αναληθές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ποτέ δηλώσει με σαφήνεια πως κλείνουν όλες οι φυλακές μεταναστών. Αντίθετα, αυτό που συνέβαινε ήταν να αιωρείται μια αοριστία. Δηλαδή, ναι μεν «ανοικτές δομές φιλοξενίας», αλλά χωρίς να προσδιορίζεται πουθενά τί σημαίνει κάτι τέτοιο. Πρακτικά, αυτό σήμαινε «βλέποντας και κάνοντας». Όσο για τις θέσεις των ΑΝΕΛ, δε χρειάζεται να επεκταθούμε…

Ωστόσο, όντως υπήρχε τις πρώτες μέρες μια αίσθηση πως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, τουλάχιστον σε όσους αριστερούς και αντιεξουσιαστές παρακολουθούσαν το ζήτημα. Τότε συμβαίνει κάτι που επιταχύνει τις εξελίξεις και φαίνεται (φαίνεται…) να ξεκαθαρίζει την κατάσταση.

Φεβρουάριος: η «αριστερή» κυβέρνηση

10/2, ημέρα Τρίτη, πεθαίνει στην Αμυγδαλέζα ο Sayed Mahdi,ο οποίος έπασχε από χρόνιες παθήσεις. 11/2, ημέρα Τετάρτη, αυτοκτονεί στο κρατητήριο της Θεσσαλονίκης ο Fata Abdul. 12/2, ημέρα Πέμπτη, αυτοκτονεί στην Αμυγδαλέζα ο Μοχάμεντ Ναντίμ. Οι μετανάστες στην Αμυγδαλέζα βρίσκονται σε αναταραχή, η εξέγερση φαίνεται να ξεσπά.

Ο υπουργός Γιάννης Πανούσης επισκέπτεται το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας στις 14/2.
«Ηρθα να εκφράσω την ντροπή μου. Τα κέντρα κράτησης τελειώνουν. Το είπαμε πριν από τις εκλογές, το είπαμε και στη Βουλή ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί. Θέλουμε μόνο λίγες μέρες»[1].

Και την επόμενη μέρα:
«Πήγα για να εκφράσω τη θλίψη μου, αλλά με αυτό που είδα είπα ότι ντρέπομαι. Το γνώριζα, αλλά δεν το είχα δει. Ο χειρότερος ρατσιστής να το έβλεπε, νομίζω ότι θα λύγιζε. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το πράγμα. (…) Εχω ήδη δώσει εντολή για την παροχή φαρμάκων, ρουχισμού, καλύτερου φαγητού και γενικά ό,τι έχει να κάνει με υγεία και υγιεινή, αύριο, όχι μεθαύριο (…) Δέχομαι πολλή κριτική ότι με αυτόν τον τρόπο (σ.σ: ανοιχτές δομές) θα αυξηθεί η εγκληματικότητα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εγκληματίες, ούτε φυλακισμένοι. Έχουν μπει παράνομα στη χώρα. Πρέπει να δούμε τι γίνεται με τις επαναπροωθήσεις, αλλά να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Μας έλεγε ο υπεύθυνος στην Αμυγδαλέζα ότι 70 επαναπροωθούνται και 700 έρχονται, από τα νησιά πια. Άρα, εδώ τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα να πιέσουμε την Ευρώπη.»[2]

Η αριστερή διαμεσολάβηση κάνει καλά τη δουλειά της. Οι φυλακισμένοι μετανάστες καλμάρουν, η κυβέρνηση της αριστεράς συνιστά «υπομονή».

Το κλείσιμο του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα σε περίπου 100 ημέρες είναι ο στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση. (…) Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Γιάννης Πανούσης τόνισε ότι στόχος είναι να καταργηθούν τα κέντρα κράτησης, χωρίς όμως να αφεθούν στο δρόμο οι μετανάστες, αλλά να τελούν υπό ένα καθεστώς «εποπτευόμενης ελευθερίας»[3].

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός μετά από μια συνάντηση με τη Χριστοδουλοπούλου. Εδώ διαπιστώνει κανείς τον πρώτο «ρεαλισμό»: εποπτευόμενη ελευθερία, ένα καθεστώς που παραπέμπει σε εγκληματία για κάποιον «που δεν είναι εγκληματίας» (sic).

Η παρακάτω δήλωση της Χριστοδουλοπούλου είναι η τελευταία που χαρακτηρίζεται από μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

«Κλείνουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και ΔΕΝ μετατρέπονται σε κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων«, δήλωσε, μιλώντας στο Κόκκινο, η Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η Τ. Χριστοδουλοπούλου διευκρίνισε πως η σταδιακή έξοδος των μεταναστών από όλα τα στρα-
τόπεδα συγκέντρωσης θα γίνεται υπό όρους, για να μην απελαθούν: να έχουν νόμιμα έγγραφα παραμονής, ιατρική γνωμάτευση και δηλωμένο τόπο φιλοξενίας τους. Ζήτησε τη συνδρομή των μεταναστευτικών οργανώσεων για την φιλοξενία όσων «βγαίνουν» από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και δήλωσε πως «προτεραιότητά μας η δημιουργία κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας στις πύλες εισόδων της χώρας«[4].

Το μήνα Φεβρουάριο άρχισαν να απελευθερώνονται οι μετανάστες που κρατούνταν πέρα του 18μηνου. Σύμφωνα με το «Βήμα», στις 20/2 απελευθερώθηκαν οι πρώτοι 20 μετανάστες και απ’ όσο γνωρίζουμε αυτό (απελευθέρωση σε εικοσάδες) συνέβαινε για κάποιο καιρό (και ίσως συμβαίνει ακόμα), σε όλα τα κέντρα κράτησης της ελλάδας.

Μάρτιος: από τα αριστερά στο κέντρο κι από κει στα δεξιά

Στις 4/3, ένας μπάτσος, ο Γεώργιος Νίτσας, «διαρρέει» ένα επίσημο έγγραφο, στο οποίο πάνω-κάτω αναγράφεται πως θα αφεθούν ελεύθεροι οι μετανάστες των κέντρων κράτησης (με την εξαίρεση, βεβαίως-βεβαίως, όσων είναι για απέλαση ή όσων «παρουσιάζουν έντονη και συστηματική παραβατική συμπεριφορά» – βλέπε εξέγερση). Τι έχει να πει για όλα αυτά ο φίλος των δικαιωμάτων Γιάννης Πανούσης;
«Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα Κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας«[5].

Μάλιστα… Αποκύημα αρρωστημένης φαντασίας η απελευθέρωση των μεταναστών…

Η ΠΟΣΥΦΥ, το συνδικαλιστικό όργανο των συνοριοφυλάκων (τι θα απογίνουν όλοι αυτοί οι μπάτσοι αν κλείσουν τα στρατόπεδα στα σύνορα;), αντιδρά στη δημοσιοποίηση του εγγράφου. Απαιτεί εξηγήσεις. Κάπου μέσα Μάρτη, συναντιούνται με την Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Ικανοποίηση στις τάξεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) προκάλεσε η δέσμευση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, για συνέχιση λειτουργίας κέντρων κράτησης κλειστού τύπου. Υστερα από συνάντησή τους (την Παρασκευή) με την αναπληρώτρια υπουργό, εκπρόσωποι της ΠΟΣΥΦΥ εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν ότι «η κ. Χριστοδουλοπούλου διευκρίνισε ότι η συνέχιση λειτουργίας ορισμένων κέντρων κλειστού τύπου εξυπακούεται λόγω αναγκαιότητας ύπαρξής τους αλλά και λόγω ιδιαίτερων συνθηκών που τα διέπει». Μιλώντας χθες στην «Κ», ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ, Παναγιώτης Χαρέλας, ανέφερε ενδεικτικά ότι «τα κέντρα κράτησης που λειτουργούν σε Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη και στο Φυλάκιο Εβρου δεν πρόκειται να μετατραπούν σε ανοικτές δομές» και προσέθεσε ότι η αναπληρώτρια υπουργός προτίθεται να χρησιμοποιήσει εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία για τη στέγαση των μεταναστών που ανήκουν στην κατηγορία των «μη απελάσιμων».»[6]

Και λίγες μέρες μετά, δια στόματος της υπουργού:
«Αυτή τη στιγμή, περιμένουν να φύγουν περίπου 1.400 μετανάστες και έχουν ήδη φύγει 2.000, σε όλη την χώρα. Ο συνολικός αριθμός ήταν 3.500… Δεν θα υπάρξει κλείσιμο. (…) Κάποια οπωσδήποτε θα τα κρατήσουμε. Δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει κέντρα κράτησης για ειδικές κατηγορίες αλλοδαπών. Είναι ένα άλλο πλάνο, το οποίο θέλει χρόνο, σκέψη κ.λπ. Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν θα έχουμε κέντρα κράτησης στη χώρα.»[7]

Αλήθεια Τασία μου; Ποτέ δεν το είπατε;
Βέβαια, όλα αυτά είναι απλά δηλώσεις. Στις 22 Μαρτίου, όμως, το λαϊκο-δεξιό «Πρώτο Θέμα» προβαίνει σε μια «συγκλονιστική αποκάλυψη.» Όσα γράφτηκαν εκεί, δεν έχουν διαψευστεί από κυβερνητικό στόμα μέχρι και σήμερα. Ιδού:

«Μπορεί να μην έχει ανακοινωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς επισήμως η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, όμως από τις αρχές της εβδομάδας άλλαξαν και πάλι τα πλάνα σε ό,τι έχει να κάνει με τα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών και τη διαδικασία που οι αστυνομικές αρχές πρέπει να ακολουθούν μετά τη σύλληψη αλλοδαπών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Σύμφωνα με τις νέες εντολές, η Αμυγδαλέζα και τα άλλα κέντρα κράτησης -της Ξάνθης, της Δράμας, της Ορεστιάδας, της Κορίνθου, της Λέσβου και της Κομοτηνής-, αφού άδειασαν από τους μετανάστες που κρατούνταν πάνω από έξι μήνες, άνοιξαν τις πόρτες τους σε νέους, παρά τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι θα κλείσουν. Οι παράνομοι μετανάστες μεταφέρονται στην Αμυγδαλέζα με περιπολικά ή με βαν της Αστυνομίας. Για παράδειγμα, στις 15 Μαρτίου, πρώτη μέρα οπότε τα κέντρα κράτησης άνοιξαν και πάλι τις πύλες τους, μπήκαν 30 μετανάστες, την περασμένη Τρίτη μπήκαν συνολικά 17 μετανάστες, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες μετακινούνται ή μεταφέρονται δύο-δύο -ακόμη και ένας μόνος του- με περιπολικά της Αστυνομίας. Ίδια είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα κέντρα κράτησης που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι από αύριο η ροή θα αυξηθεί σε όλα τα κέντρα κράτησης κλειστού τύπου της χώρας. (…) Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που έλαβαν οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, εκεί και σε συνθήκες κράτησης θα παραμείνουν μέχρι να απελαθούν.»[8]

Επιστροφή, λοιπόν, στην πρότερη κατάσταση, κανονικά και με το νόμο. Κερασάκι στην τούρτα, ο αγαπημένος μας Γιάννης Πανούσης:

«Αναφορικά με τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών, ο κ. Πανούσης εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι είναι πολύ πιθανόν να ξαναγεμίσουν, αφού όπως σημείωσε, μόλις χθες μπήκαν στην Μυτιλήνη 800 νέοι μετανάστες.  (…) Επιπλέον συμπλήρωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξει σύσκεψη με το Λιμενικό, τη μεταναστευτική πολιτική και την αστυνομία, για «να δούμε πώς θα χειριστούμε το θέμα, γιατί η χώρα δεν αντέχει άλλους μετανάστες».[9]

Βεβαίως, η αριστεροακροδεξιά κυβέρνηση δεν ήταν μόνη στο θεάρεστο έργο της. Δέχτηκε «πιέσεις»…  Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου μακεδονίας, η απελευθέρωση μεταναστών από την Αμυγδαλέζα προκάλεσε κακή εντύπωση στο 63% των ερωτηθέντων…[10]

Κάποια πρώτα συμπεράσματα

Ο Γιαν Γιαράμπ, ένας από τους πολλούς εκπροσώπους του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχολίασε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην ελλάδα (2 Απριλίου) πως «οι συνθήκες στην Αμυγδαλέζα ναι μεν έχουν βελτιωθεί, αλλά παραμένει μια φυλακή για ανθρώπους που δεν έχουν κάνει κανένα έγκλημα». Αυτή η δήλωση του χαρτογιακά είναι ενδεικτική για το πώς έχει η κατάσταση.

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών ΔΕΝ έχουν κλείσει. Μάλιστα, αν και απελευθερώνονται κάποιοι μετανάστες, κάποιοι άλλοι παίρνουν τη θέση τους.

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών ΔΕΝ θα κλείσουν. Κάθε αριστερό κατάλοιπο εντός του ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζεται στο βωμό ενός «κυβερνητικού ρεαλισμού». Προφανώς, το κράτος έχει συνέχεια, και η διαχείριση του μεταναστευτικού δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας, είναι ζήτημα εργοδοτικών αναγκαιοτήτων και κρατικών σχεδιασμών που αποσκοπούν στην πειθάρχηση και στο τσάκισμα του πολυεθνικού προλεταριάτου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να διαχειριστεί με σχετική επιτυχία μια εύθραυστη συνθήκη, επιστρατεύοντας τα όσα έμαθε όντας αντιπολίτευση για τόσα και τόσα χρόνια. Διαμεσολάβηση, παραχώρηση των απαραίτητων για την επιβίωση, αποσυμπίεση της κατάστασης. Η αλήθεια είναι πως οι χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση εντός των στρατοπέδων συγκέντρωσης, και μια πιθανή εξέγερση μέσα σε αυτά, απότοκο της απελπισίας και της θέλησης των μεταναστών για ελευθερία, θα δημιουργούσε μια μεγάλη ρωγμή στην ομαλή διαχείριση του μεταναστευτικού. Ωστόσο,

Αυτή η κυβέρνηση απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί «αριστερή». Αριστερός και στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν πάνε μαζί. Ας μην ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει (και δεν σκοπεύει να κάνει) τίποτα περισσότερο από το να επαναφέρει την κατάσταση στο σημείο που βρισκόταν 3-4 χρόνια πριν. Αυτήν την κατάσταση που τότε κατήγγειλε ως «βάρβαρη» κι «απάνθρωπη». Ας μην ξεχνάμε, επίσης, πως «αποσυμφόρηση» έκανε κατά καιρούς κι η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς κάποιοι πρέπει να βγουν για να φυλακιστούν οι πρόσφατα συλληφθέντες μετανάστες. Ας μην ξεχνάμε, τέλος, τους εκατοντάδες (πιθανότατα χιλιάδες) που παραμένουν κρατούμενοι σε ΑΤ γιατί δεν έχουν χαρτιά για μέρες και μήνες. Ως εκ τούτου,

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών παραμένουν κομβικό κομμάτι της κρατικής στρατηγικής για τους μετανάστες. Μπορεί να υπάρχει μια αίσθηση πως κλείνουν, κάτι που μπορεί ανομολόγητα να πιστεύει μεγάλο κομμάτι του αντιφασιστικού χώρου, αλλά νομίζουμε πως αποδείξαμε πως κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Κι όχι απλά δεν κλείνουν, αλλά φαίνεται να σχεδιάζεται μια νέα συνθήκη που θα περιλαμβάνει ένα mix κυρίως κλειστών και δευτερευόντως ημί-ανοικτών χώρων, στους οποίους θα εμπλέκονται πέρα από μπάτσους και άλλοι κρατικοί λειτουργοί και λοιποί «καλοθελητές». Μια τέτοια νέα μορφή έχει όλα τα φόντα για να παγιωθεί για πολλά χρόνια. Έτσι,

Ο μόνος τρόπος να κλείσουν τα κέντρα κράτησης είναι να τα κλείσουν με το ζόρι οι «μέσα». Κι επειδή οι «μέσα» έχουν την ατυχία να ζουν σε μια εχθρική για αυτούς κοινωνία, είναι καθήκον των αντιφασιστών σε κάθε πόλη να σταθούν με κάθε τρόπο δίπλα στους φυλακισμένους μετανάστες.

Σημειώσεις:
1. protothema.gr, 14/2
2. tanea.gr, 15/2
3. tvxs.gr, 17/2
4. stokokkino.gr, 27/2, συνοδεύεται από ηχητικό απόσπασμα.
5. avgi.gr, 4/3
6. kathimerini.gr, 17/3
7. capital.gr, 23/3, από συνέντευξη στον «Αθήνα 9.84»
8. protothema.gr, 22/3
9. protothema.gr,27/3
10. tovima.gr, 19/3

Πληροφορίες

This entry was posted on 23 Απριλίου 2015 by in Αναλύσεις and tagged , , .

Πλοήγηση

Αρχείο